Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z jabłek na kruchym cieście Wincentyny Zawadzkiej"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Kostkę masła utrzeć do białości z cukrem.
Dodać 1 całe jajko, 1 żółtko, śmietankę i mąkę.
Ciasto zagnieść szybko, owinąć folią i schłodzić w lodówce min. 1 godz.
Jabłka obrać, pokroić, pozbawić gniazd nasiennych, poszatkować.
Do jabłek dodać wino, cukier i cynamon, wymieszać.
Dusić krótko na średnim ogniu mieszając, by jabłka się nie przypaliły i nie przywarły do dna.
Formę do ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wyłożyć ją częścią ciasta i ponakłuwać je widelcem.
Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać je bułką tartą, przykryć kolejną warstwą ciasta.
10. Wierzchnią warstwę ponakłuwać widelcem, posypać wiórkami masła.
11. Piec około godziny w temp. ok. 170 st.Źródło: Życie na Gorąco Retro