Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z mandarynkami

Szarlotka z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3932

Dodano:

Odsłon: 148

Ciasto kruche z jabłkami i mandarynkami. Ciasto z kruszonką bardzo dobre.

Składniki

  • CIASTO:
  • -5 żółtek -250 g masła -5 łyżek cukru
  • -1/2 kg.mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -parę kropli olejku cytrynowego
  • OWOCE:
  • -3 łyżki tartej bułki - 1,5 kg. jabłek - mandarynki z puszki
  • -3 łyżki cukru trzcinowego -cynamon, jak ktoś lubi
  • BEZA:
  • -5 białek -szczypta soli -1 szklanka cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać olejek i zmiksować na ''żwirek''. Można w palcach rozkruszyć. Odsypać 1/3 na kruszonkę, resztę zagnieść. Tą większą część wyklepać na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. owoce-Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście posypanym tartą bułką.
    Na jabłka, ułożyć odsączone mandarynki.Posypać cukrem i cynamonem.

  3. beza-Białka zmiksować ze szczyptą soli, potem po porcjami cukru. Wyłożyć na jabłka.
    Na bezę rozsypać kruszonkę.

  4. Piec 40 min. w 180* (góra-dół) potem przełączyć tylko na dół i piec jeszcze z 15 min. Jakby góra za bardzo brązowiała, to przykryć papierem.Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń