Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z żurawina na kruchym cieście

Szarlotka z żurawina na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 2342

Dodano:

Odsłon: 863

Pyszna szarlotka z jabłkami przesmażonymi na maśle z dodatkiem żurawiny w kruchym cieście.

Składniki

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 zółtko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 6 średniej wielkości jabłek ( najlepiej reneta albo antonówka)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody
  • 100 gram masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej albo mąki ziemiaczanej
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka suszonych żurawin
  • NA WIERZCH
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło pocięte na kawałki, wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę, wyrobić ciasto, odłożyć do lodówki.

  2. Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wykroić środki. Ćwiartki pokroić na plasterki.
    W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Odstawić.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i smażyć ok 3 minut. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu, zdjąć z ognia i odstawić.

  3. Z ciasta odkroić ¼ części i odłożyć.
    Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Na cieście wyłożyć jabłka.
    Odłożone wcześniej ciasto rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Paski ułożyć w kształt kratki na jabłkach.
    Rozrobić żółtko z mlekiem - posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem.
    Piec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://smacznyzeszyt.blogspot.com/

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń