Do góry

Dania główne Przepis na:

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 282

Delikatne mięso wolno pieczone i rozszarpane na kawałki. Sprawdzi się w każdej sytuacji i zadowoli najbardziej wygłodniałych.

Składniki

  • kawałek mięsa wieprzowego: szynka, łopatka, karkówka – ok. 1,2 kg
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka kulek pieprzu czarnego
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • ok. 5 łyżek soli
  • woda
  • cebula
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • pieprz mielony
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej od zalewy, w której mięso spędzi całą noc. Do garnka dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz obrany czosnek. Zalewamy wszystko wodą. Wody wlewamy tyle, aby przykryła mięso. Garnek przykrywamy i stawiamy na gazie. Kiedy woda zaczyna wrzeć, gaz wyłączamy i czekamy aż woda z przyprawami przestygnie. Kiedy zalewa jest letnia lub ciepła (ważne, żeby nie była gorąca, bo wtedy mięso się zetnie po włożeniu do środka), wkładamy do niej mięso. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc.

  2. Następnego dnia wyciągamy mięso z zalewy i wkładamy do miski. Oprószamy je pieprzem oraz dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy i musztardę. Z zalewy wyciągamy także czosnek i rozgniatamy go lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Następnie bardzo dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach. Wklepujemy i wmasowujemy je, aby jak najlepiej przywarły.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę kroimy w grubszą kostkę lub na ćwiartki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem i kładziemy na dno cebulę, a na nią mięso. Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i przykrywamy szczelnie naczynie pokrywką lub folią. Można także przełożyć mięso i cebulę do rękawa do pieczenia. Od tego momentu, mięso powinno spędzić jeszcze 4-5 godzin w piekarniku. U mnie piekło się 4,5 godziny od zmniejszenia temperatury i później około godzinę leżało w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Tak naprawdę im dłużej pieczemy i im niższa temperatura, tym lepiej.

  4. Po upieczeniu ściągamy przykrycie naczynia lub rozcinamy rękaw i dwoma widelcami rozrywamy mięso na małe włókna. Powinno być miękkie i samo się rozpadać pod wpływem nacisku. Nie wyciągamy mięsa z naczynia/folii, ponieważ tam znajdują się soki, które z niego wypłynęły. Podczas “szarpania”, mięso powinno się połączyć z tym sosem i z cebulą, przez co będzie jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Jemy od razu. Najlepiej smakuje z pieczywem i sosem pomidorowym, barbecue lub musztardowo-majonezowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń