Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki

Szaszłyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Szaszłyki"

Składniki

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g mielonej baraniny
  • sól po 2 łyżki miodu i sezamu
  • szczypta imbiru
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • po 2 łyżki sosu sojowego i oleju Sos: 500 ml jogurtu 1 łyżka przyprawy typu vegeta
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mielone mięso wieprzowe i baranie przełożyć do misy. Dodać miód, imbir, sezam, szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niezbyt duże kuliste pulpeciki.

  2. Cukinię opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w grubsze plastry, a te na połowy. Na szpikulce do szaszłyków nakłuwać pulpeciki na zmianę z kawałkami cukinii. Szaszłyki posmarować olejem. Kłaść na dobrze rozgrzany ruszt i piec, od czasu do czasu obracając.

  3. Szaszłyki serwować z wcześniej przygotowanym sosem: jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić przyprawą typu vegeta.

  4. Czas przygotowania: około 40 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń