Do góry

Przekąski Przepis na:

Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim

Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 2751

Proste i szybkie do przygotowania szaszłyki, które mogą stanowić podstawę dania albo być traktowane jako zimna lub ciepła przekąska.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • Marynata:
  • łyżka przyprawy kebab
  • łyżeczka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Sos jogurtowo-majonezowy
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2-3 kiszone ogórki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne kostki, błonki i kroimy na długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią kurczaka dokładnie mieszając tak aby każdy kawałek dobrze pokrył się marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki paski kruczka nadziewamy na patyczki do szaszłyków, przebijając paski raz z góry raz z dołu tworząc harmonijkę. Równomiernie rozciągamy mięso na patyczkach (można nałożyć np. po dwa kawałki jak są mniejsze). Pieczemy na grillu lub patelni grillowej z obu stron, aż mięso ładnie się przyrumieni a w środku będzie upieczone.

    Sos: Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, szczypiorek. Do sosu ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Podajemy osobno w miseczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń