Do góry

Zupy Przepis na:

Szczawiowa - smak dzieciństwa

Szczawiowa - smak dzieciństwa

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2073

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 360

Za każdym razem gdy ją próbuję wracają wspomnienia

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do gotującego się bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, w drobną kosteczkę marchew i cebulę. Gotowałam całość 30 minut.

    W między czasie ugotowałam jaja na twardo- 8 minut od zagotowania wody. Jaja włożone do zimnej wody nigdy nie popękają.

  2. Gdy ziemniaki były już miękkie dodałam pokrojony szczaw.
    Pogotowałam całość dosłownie 3 do 5 minut.

    Po wyłączeniu ognia, dodałam zahartowaną śmietanę sól i pieprz.

    Sól wydobędzie kwaskowaty smak szczawiu, a dodana na końcu nie przejdzie do ziemniaków.

    Jaja pokroiłam wzdłuż na plastry i przyłożyłam je do ścianek naczynia na zupę. Do tego jeszcze dwie chochle zupy z młodymi ziemniakami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 4 dni temu "Za każdym razem gdy ją próbuję wracają wspomnienia"

No ba, mam to samo i zawsze przypomina się, jak babcią ją robiła, koniecznie z jajkiem i śmietaną :D

Pychotka :)
Odpowiedzi: 19 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 13 czerwca Pyszna zupka, choć nie z mojego dzieciństwa, to żałuję że nam takiej nie robili ;-D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń