Do góry

Dania główne Przepis na:

Szczodraki na dobry rok

Szczodraki na dobry rok

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5013

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Szczodraki na dobry rok"

Składniki

  • 6 dag świeżych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • kostka masła (20 dag)
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka mleka (lub kefiru)
  • białka z 3 jaj
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłej (nie gorącej) wody z łyżką cukru. Zostaw do wyrośnięcia.

  2. Rozpuść masło, ostudź. Połącz z mąką, cukrem, śmietaną i mlekiem (lub kefirem) oraz drożdżami. Wymieszaj, dodaj białka, ponownie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia.

  3. Ciasto podziel na kawałki, uformuj rogaliki lub bułeczki, piecz w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut na złoty kolor.

    Źródło: 100 rad

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń