Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sznycle w pieprzu z miodem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Dynię oczyść z pestek oraz włókien. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go na cząstki. Pietruszki obierz, opłucz, odetnij cienkie końce, resztę pokrój w grubsze plasterki. Cebule obierz, potnij w ósemki. Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu oraz listki tymianku od gałązek. Potem zioła grubo posiekaj.
Ocet balsamiczny wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane warzywa polej marynatą i ułóż na płaskiej blasze. Następnie posyp je ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. W tym czasie kotlety opłucz, wytrzyj do sucha, posól z obu stron. Miód wymieszaj z resztą oliwy oraz grubo zmielonym pieprzem.
Sznycle włóż na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony. Krótko przed końcem smażenia posmaruj kotlety miodem wymieszanym z pieprzem. Gotowe mięso podawaj z pieczonymi warzywami. Danie udekoruj gałązkami świeżego tymianku.Źródło: Tina