Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim

Autor: nerdycookin

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 13

Dodano: 11.05.2018

Odsłon: 154

Pyszny przepis na kruche i soczyste szparagi podane z jajkiem i kremowym sosem holenderskim - świetna opcja na zdrowy i szybki obiad.

Składniki

  • 2 pęczki (po ok 400 g każdy) zielonych szparagów
  • 4 duże i zimne (!) jajka L
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub 3 łyżki octu z białego wina
  • szczypta soli
  • Sos holenderski: 4 żółtka w temperaturze pokojowej (z jajek M lub L) + 100 g masła 82% + sól, biały pieprz + łyżka soku z cytryn
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1). Zaczniemy od sosu, po później wszystko potoczy się bardzo szybko, a więc: ciepłe ( w temperaturze pokojowej) zółtka ubij mikserem na puch. Najlepiej robić to na parze, aby dobrze się ogrzały – nie zważą się później i lepiej połączą z masłem.
    2). Do ubitych żółtek dodaj sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszaj.
    3). W osobnym naczyniu rozpuść masło, łyżką cedzakową zdejmij pływająca z wierzchy pianę (nie będzie potrzebna).
    4). Gorące, rozpuszczone masło bardzo cienkim strumieniem wlewaj powoli do żółtek cały czas miksując/ubijając trzepaczką.
    5). Gotowy sos, przykryj żeby nie wystygł i odstaw.



    http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

  2. 6). Szparagi umyj w zimnej wodzie i odetnij zdrewniałe końce. Nie wyrzucaj ich, tylko ugotuj razem z resztą – powstały wywar będzie bardziej aromatyczny i możesz go później wykorzystać jako np bazę do zupy.
    7). Szparagi wrzuć do zimnej wody z odrobiną soli – wody powinno być niewiele więcej od szparagów (powinny być w niej tylko zanurzone). Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut.



    http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

  3. 8). W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim garnku, wlej tak aby było troche powyżej połowy wysokości garnka. Gdy się zagotuje dodaj szczyptę soli i ocet. Zamieszaj.
    9). Jajka pojedynczo wbijaj do małych miseczek lub na chochlę. (Nie wbijamy bezpośrednio do garnka, bo się rozleje po całym naczyniu.)
    10). Zmniejsz ogień na minimum, zamieszaj łyżką aby powstał wir i szybkim i zdecydowanym ruchem wlej jajko w środek wiru. Gotuj ok 1 minutę, aż białko się całkowicie zetnie.
    11). Ostrożnie wyjmij jajko z wody, przełóż na szaragi i polej ciepłym sosem holenderskim.
    12). Opcjonalnie posyp tartym permezanem lub innym serem (ja pomijam ten krok).



    http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

  4. WSKAZÓWKI:

    Hint1: jajko poche to taka fancy zagraniczna nazwa dla naszego swojskiego jajka w koszulce. Chociaż może wyglądać na trudne, jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli jednak wiesz, że polegniesz już na gotowaniu wody do jajek – zrób jajka sadzone (lekko ścięte, aby żółtko pozostało płynne), też będą pasować.

    Hint2: sos holenderski można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, a przed podaniem lekko podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej). Holendra bezwzględnie nie można zagotować, bo nam się zetnie i zrobi jajecznica. Chyba, że mamy ochotę na jajecznicę ze szparagami..;-)

    Hint3: szparagi możesz przygotować na parze lub tak jak u mnie – zagotować w niewielkiej ilości wody. Wówczas nie wylewaj wywaru – będzie idealnym dodatkiem do zupy jarzynowej czy rosołu. Dobrze sprawdzi się również jako baza do sosów warzywnych.

    Hint4: zamiast białego pieprzu, możesz spokojnie wziąć czarny, niewielka różnica w smaku ale ziarenka będą bardziej widoczne. Dlatego też tradycyjnie dodaje się biały pieprz.

    Hint5: jeśli zdarzyło by Ci się, że jajka zrobisz wcześniej i wystygną, przed podaniem włóż je ostrożnie na minutę do wrzątku i podawaj od razu po wyjęciu i odsączeniu z wody.

    Hint6: jajka przed gotowaniem musza być zimne, najlepiej prosto z lodówki, dzięki temu białko szybciej się zetnie i będzie bardziej zwarte. Ciepłe jajka zbyt długo będą się ścinać i kawałki rozpłyną się w wodzie.

    Hint7: ocet musi być dodany do wody, w której ugotujemy jajka – przyspieszy ścięcie biała a jego smak nie będzie absolutnie wyczuwalny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń