Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi z sosem muślinowym

Szparagi z sosem muślinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 811 Ocena: 15785

Dodano:

Odsłon: 1199

Kolejny przepis na szparagi, tym razem białe w muślinowym sosie.

Składniki

  • 1 kg białych szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • 70 g śmietany kremowej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi umyłem, obrałem, odkroiłem zdrewniałe końce. Włożyłem do posolonej, wrzącej wody, dodałem cukier, gotowałem na średnim ogniu ok.20 minut.

    Śmietanę ubiłem na sztywno. Masło roztopiłem w garnku, wystudziłem. Żółtka ubiłem razem z winem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem w metalowej misce wstawionej do ciepłej wody. Miskę wyjąłem z kąpieli, do kremu z żółtek powoli domieszałem płynne masło.
    Miskę ponownie wstawiłem do ciepłej wody, sos ubiłem i na koniec połączyłem z ubitą śmietaną.

    Szparagi osączyłem z wody, ułożyłem na półmisku, polałem sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 24 maja 2016 Młode szparagi są pyszne, sos na pewno jest pyszny.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń