Przekąski Przepis na:
Szparagi zapiekane :)

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1658
Dodano: 08.08.2008
Odsłon: 3505
Składniki
- masło, trochę do wysmarowania formy
- szparagi zielone (mogą być i, pęczek
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- oliwa, 2 łyzki
- suszone pomidory, kilka-nie za dużo, bo przyćmią szparagi!
- mleko skondensowane nie słodzone, puszka
- jajka, 2
- żółtka, 2
- mąka kukurydziana, 2-3 łyżki
- szczypior, sól, pieprz zielony, wg uznania
- smażona suszona cebulka, *opcjonalnie
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C., formę żaroodporną wysmarować masłem. Szparagi pokroić na kawałki ok. 2 cm, cebulkę w piórka, czosnek posiekać. Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie, dodac szparagi. Podsmażyć ok. 3 minut. Gdyby groziło niebezpieczeństwo przypalenia- dodac odrobinę wody :) Pomidory pokroić w kostkę wrzucić do szparagów na patelnie, podsmażyć jeszcze przez 2 -3 minuty. Warzywa z patelni przełożyć do formy. Mleko wymieszać z jajkami, żółtkami. Dodać mąkę, sól, pieprz, *opcjonalnie suszoną cebulkę i/lub szczypiorek. Masą mleczną zalać szparagi, wstawić formę do piekarnika na 30 minut. <br>Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)