Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztufada wołowa

Sztufada wołowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5013

Dodano:

Odsłon: 48

Przepis wart wypróbowania: "Sztufada wołowa"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zbić tłuczkiem, słoninę pokroić w grube paski.

  2. Cienkim, długim nożem zrobić w mięsie dziury, powkładać w nie posypaną pieprzem słoninę. Całość natrzeć solą i popieprzyć.

  3. Do gorącego garnka włożyć masło, mięso, skropić je octem i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

  4. Gdy pieczeń puści już sos, dodać drobno posiekane jarzyny i ziele angielskie. Dusić do miękkości, pod przykryciem, na małym ogniu.

  5. Mięso wyjąć z garnka, oprószyć mąką ze wszystkich stron.

  6. Sos odcedzić przez sito, zebrać z wierzchu tłuszcz. Zrumienić na nim mięso i ponownie zalać je sosem.

  7. Sztufadę podawać z pieczonymi ziemniakami.

  8. Sztufadę, czyli duszone bardzo powoli na małym ogniu mięso, wprowadziła ponoć na polskie stoły królowa Bona. W XVII wieku podawano w Polsce już kilka wersji tej potrawy. Z czasem sztufady zaczęto obowiązkowo szpikować słoninką

  9. * Jeśli sztufada ma być podawana na zimno, bez jarzyn, powinna przed przyrządzeniem zostać nasolona i przez tydzień marynować się w occie.

  10. * Sztufadę przyrządzaną bez jarzyn należy dusić z upieczoną wcześniej w piekarniku i posiekaną drobniutko cebulą.

  11. * Do sosu z gotowej pieczeni dobrze jest dodać kwaśną śmietanę. Sztufadę podawać można z musztardą lub, w wersji bardziej współczesnej, z ketchupem.

    Źródło: Życie na Gorąco Retro

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń