Do góry

Dania główne Przepis na:

Sztuka mięsa w sosie z chrzanem

Sztuka mięsa w sosie z chrzanem

Autor: Tina

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18980

Dodano: 16.01.2009

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Sztuka mięsa w sosie z chrzanem"

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • po 5 ziaren ziela angiel. i pieprzu
  • sól i pieprz mielony
  • po 2 łyżki masła i mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • natka do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, opłucz, pokrój w słupki. Por oczyść, pokrój w krążki. Cebulę obierz, naszpikuj goździkami.

  2. W garnku rozgrzej masło. Włóż włoszczyznę, smaż 3 minuty. Potem dodaj naszpikowaną cebulę i przyprawy. Zalej 6 szklankami wrzątku, zagotuj. Włóż wołowinę, ponownie zagotuj. Zanim wywar zawrze, zbierz łyżką cedzakową powstałą pianę. Gotuj około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

  3. Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Dolej szklankę wywaru z gotowania mięsa, zagotuj. Dodaj roztrzepaną z żółtkami śmietanę i chrzan. Podgrzej.

  4. Przypraw solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Mięso pokrój w plastry, polej sosem. Obłóż warzywami z wywaru. Posyp natką.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń