Do góry

Dania główne Przepis na:

Szwedzkie klopsy

Szwedzkie klopsy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Szwedzkie klopsy"

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • sucha bułka kajzerka
  • 200 ml mleka
  • jajko
  • 1 szklanki śmietany 18 proc
  • średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia. Na sos: 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, jajko, śmietanę, posiekaną cebulę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  2. Z mięsa uformuj małe kulki. Wrzuć je do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 20 min na małym ogniu. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej do miski i odłóż na 15 minut.

  3. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i partiami przesmaż na nim klopsiki, aż do uzyskania złotego koloru. Ponownie przełóż je do miski i przykryj folią aluminiową, by nie wystygły.

  4. Na tej samej patelni, na której smażyły się klopsiki przygotuj sos. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia dodaj miód, musztardę i ewentualnie kilka łyżek wody, w której gotowały się klopsiki.

  5. Mieszaj, aż dokładnie się połączą (sos powinien uzyskać piękny złocisty kolor). Na koniec dopraw go solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z sosem, purée ziemniaczanym i brokułami lub ulubioną surówką.

  6. : 60 minut. Porcja: 470 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń