Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szwedzkie klopsy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 241
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 169
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 241
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 169
Składniki
Bułkę namocz w mleku. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, jajko, śmietanę, posiekaną cebulę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa uformuj małe kulki. Wrzuć je do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 20 min na małym ogniu. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej do miski i odłóż na 15 minut.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i partiami przesmaż na nim klopsiki, aż do uzyskania złotego koloru. Ponownie przełóż je do miski i przykryj folią aluminiową, by nie wystygły.
Na tej samej patelni, na której smażyły się klopsiki przygotuj sos. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia dodaj miód, musztardę i ewentualnie kilka łyżek wody, w której gotowały się klopsiki.
Mieszaj, aż dokładnie się połączą (sos powinien uzyskać piękny złocisty kolor). Na koniec dopraw go solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z sosem, purée ziemniaczanym i brokułami lub ulubioną surówką.
<strong>: 60 minut. Porcja: 470 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie