Do góry

Dodatki Przepis na:

Szwedzkie ziemniaki

Szwedzkie ziemniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2086 Ocena: 46782

Dodano:

Odsłon: 47219

:) Kuchnia szwedzka

Składniki

  • 10-12 ziemniaków równej wielkości
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli morskiej (nie mielonej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu (można użyć dowolnego sera twardego)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do 240 stopni C . Ziemniaki obrałem ,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić na dwa sposoby : ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości deseczki.
    Następnie stopiłem masło ,posmarowałem nim ziemniaki ( część pozostawiłem aby użyć później ).
    Ułożyłem ziemniaki jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana płaska ), u mnie wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem tartą bułką ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec posypałem parmezanem ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok. 5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny ,ziemniaczki winny wyglądać smakowicie ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania92 28 lutego 2017 Dziękuję za przepis. Sztuka tkwi w prostocie i właśnie to dają nam ziemniaki :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zjkrol 28 stycznia 2014 Robiłam, wyszły suche myślę ,że może należy je lekko podgotować. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jola73 25 stycznia 2014 aż mi ślinka cieknie :) smakowicie wyglądają :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń