Do góry

Sałatki Przepis na:

Szybka surówka z białej kapusty

Szybka surówka z białej kapusty

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 405

Dodano: 19.03.2017

Odsłon: 8623

Amerykańska surówka z białej kapusty jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Może być także alternatywą dla tradycyjnego colesława.

Składniki

  • 1/2 główki średniej białej kapusty
  • garść suszonych owoców żurawiny
  • 1 średnia marchewka
  • szczypiorek wraz z cebulką
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej gruboziarnistej)
  • 1 łyżka białego octu (lub octu ryżowego)
  • 10 pistacji lub orzeszków ziemnych (opcjonalne)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szatkujemy drobno kapustę posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by trochę puściła sok.

  2. Marchew kroimy w słupki, a jabłko w kostkę. Szczypiorek i orzechy drobno siekamy.

  3. Przygotowujemy sos: majonez, ocet, musztardę mieszamy z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

  4. Następnie marchew, szczypiorek, orzechy, żurawinę, kawałki jabłka i przygotowany sos mieszamy z poszatkowaną kapustą.

  5. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli. Amerykańska surówka z białej kapusty podawana może być np. z pieczonymi żeberkami i ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń