Do góry

Desery Przepis na:

Szybki jabłecznik - mój ulubiony:)

Szybki jabłecznik - mój ulubiony:)

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 356 Ocena: 5211

Dodano: 16.02.2017

Odsłon: 31426

Przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych jabłeczników:). Zaskoczył mnie nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania, w dosłownie 15 minut (nie licząc czasu pieczenia) mamy dużą blachę pysznego ciasta. Ciasta nie zagniatamy a robimy z niego kruszonkę.

Składniki

  • 250g margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek L
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru do ciasta + 1/4 szklanki do piany
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę/masło, mąkę, żółtka z jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy i rozcieramy w dłoniach jak ciasto na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, resztę ciasta przesypujemy na blachę, rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.

  2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko odciskamy. Przekładamy na wylepioną ciastem blaszkę.

  3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy odłożoną kruszonką.

  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń