Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki łosoś cytrynowy ze szpinakiem

Szybki łosoś cytrynowy ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 906

Dodano:

Odsłon: 2544

Przepis wg. Pascala (kuchnia lidla)

Składniki

  • 2 filety z łososia ( bez skóry)
  • Szpinak baby paczka
  • masło, sól, pieprz
  • koperek
  • cytryna
  • Jakiś aromatyczny ser
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszytkie skłądniki przygotować - umyć i osuszyć.

    Na papierze do pieczenia rozsmarować masło i posypać pieprzem. Ułożyć łososia zrobić nacięcie i włożyć w nie ser. Delikatnie opruszyć pieprzem i solą. Piec w piekarniku w 190 stopniach ok. 10 min (zależy też od wilekości fileta).
    W między czasie na patelni z oliwą i masłem podsmażyć szpinak bardzo delikatnie posolć.
    W rondelku rozpuścić masło (ok. 3 łyżek) i doprowadzić do momentu aż zacznie się pienić. Wcisnąć sok z cytryny (połówki) lub limonki na koniec dodać pęczek drobno posiekanego koperku. Masło będzie miało kolor lekko brązowy (podobny do spalonego)

    Całość uładamy: szpinak na to filet i polewamy wszytko sosem i posypujemy koperkiem.

    Bardzo szybki, orzeźwiający, lekki i udany przepis wg. pascala :)
    Myślę że mozna podawać z ryzem w sosiku cytrynowym lub z ziemniakami z koperkiem i masełkiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń