Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyrastania

Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyrastania

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 8166

Dodano:

Odsłon: 8864

Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko L
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę, paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy.

  2. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugiej: olej, maślankę, jajko, kiełbasę, kukurydzę, cebulę, paprykę i koperek. Składniki mokre wlewamy do składników suchych, krótko mieszamy do połączenia składników.

  3. Z ciasta formujemy nieduże bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w 220 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń