Do góry

Desery Przepis na:

szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania

szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Autor: guttgonia1

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 54

Dodano: 15.05.2016

Odsłon: 6900

idealne ciasto drożdżowe dla zabieganych, dosłownie robi się samo

Składniki

  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka , szczypta soli , łyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 całych jaj roztrzepanych
  • 4 1/2 szklanki mąki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. składniki wsypać do miski w takiej kolejności jak podaję w przepisie, przykryć ściereczką i odczekać 2h , ja nigdy nie mam tyle czasu więc czekam tylko godzinę .

  2. po określonym czasie ciasto zmiksować i wylać do formy wyłożonej papierem , na wierzch układamy to na co mamy ochotę , moja wersja to rabarbar i śliwki, ale piekłam to ciasto z serem , z makiem a także z powidłami. Ponieważ lubię ciasto drożdżowe z kruszonką posypuję ją po wierzchu. Mój przepis na kruszonkę też jest bardzo prosty.

    10 dkg masła
    10 dkg cukru
    10 dkg mąki
    wyrobić kruszonkę w palcach , przełożyć do woreczka i zamrozić .
    tak zamrożoną kruszonkę przechowuję i dodaję do ciast kiedy potrzebuję.

    Ciasto piec w temperaturze 200C ok 40 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń