Do góry

Desery Przepis na:

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Szynka pieczona"

Składniki

  • szynka wieprzowa ok. 1
  • 5 kg (lub większa
  • ok. 3-4 kg
  • do peklowania) ?2 cebule ?2 jabłka ?4 z. czosnku ?sok jabłkowy ?10 z. jałowca ?1/2 łyżeczki kminu ?3 liście laur. ?pieprz
  • sól ?olej; ew. do peklowania: sól
  • saletra
  • gorczyca
  • ziele ang
  • liście laur
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekany czosnek utrzyj z łyżeczką soli, kminem, rozgniecionymi jagodami jałowca. Mięso umyj, ponacinaj skórkę i wetrzyj w nią utarte przyprawy.

  2. Mięso zawiń kuchenną nicią, owiń folią i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia posyp solą, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym. Do dużej brytfanny wlej 2 łyżki oleju, ułóż na nim mięso, polej sokiem jabłkowym (5 łyżek). Obok ułóż pokrojone cebule. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

  3. Jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Po 45 min pieczenia mięso obróć, obłóż pokrojonymi jabłkami. Polewaj wytwarzającym się sosem.

  4. Piecz przez kolejne 45 min. Gotową szynkę podaj pokrojoną w plastry. Możesz serwować ją na ciepło lub na zimno.

  5. Rada: Szynkę ok. 3-4 kg (ale nie mniejszą) warto zapeklować (nawet 2-3 tyg. przed świętami). Mięso musi być pozbawione kości, żeby się nie zepsuło. Peklować można na sucho lub mokro (wtedy w jak najmniejszej ilości wody, w nasyconym roztworze soli).

  6. Najlepiej w kamionkowym naczyniu, w temp. 4-8°C, odwracając co 2 dni. Na 1 kg mięsa trzeba: 30-40 g soli (2-2,5 łyżki), ew. 2 g saletry (na czubek noża, ale nie jest niezbędna), łyżeczkę gorczycy, 4 ziarna ziela ang., 2 liście laur. W kuchni staropolskiej szynkę wędzono, używając drewna bukowego lub dębowego – dzięki temu miała niepowtarzalny zapach.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: szynka pieczona

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń