Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka pieczona

Przepis dnia 2010-12-16
Szynka pieczona

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1325

Dodano:

Odsłon: 90100

Polecam na co dzień jak i od święta do chleba i nie tylko

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. marynata :3 litry wody zagotować,odstawić,dodać przyprawy (ząbki czosnku przekroić na pół),przestudzić.Do chłodnej marynaty włożyć szynkę i odstawić do lodówki na 4 dni(codziennie obracać szynkę w marynacie)

  2. Po 4 dniach wyjąć szynkę z marynaty,osuszyć i natrzeć przyprawami : (wymieszać razem 1 łyżkę kucharka,1 łyżkę majeranku ,1 łyżeczkę przyprawy do mięsa ,1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu)

  3. Włożyć szynkę w rękaw foliowy,zawiązać i upiec w temp.200 stopni około 1 godziny i 20 minut (przed włożeniem szynki do rękawa można ją obsmażyć na tłuszczu lub przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby szynka nabrała ładnego koloru)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 24 kwietnia 2012 Pysza i pięknie prezentująca się szynka. Dziękuję za prosty i zrozumiały przepis, z którego nie raz jeszcze będę korzystać:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

waco 09 stycznia 2011 Oj Nowak. Z wiedzą technologiczną w przetwórstwie cieniutko Z ortografią też. Szynka wędzona nawet kilka dni będzie zawsze surowa, co najwyżej wyschnie. Musi być parzona i nie nabiera wagi, wręcz odwrotnie traci. Szynkę można wędzić dymem na gorąco ale to jest zawsze mimo wszystko mięso parzone.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowak 09 stycznia 2011 szynkę parzą tylko handlarze żeby nabrała wody i więcej warzyła,Trzeba ją wędzić tak żeby była od razu do jedzenia

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zomo 09 stycznia 2011 ta marynata da tyle co nic i obracanie nie pomoze,jezeli nią nie naszprycujemy tego mięsa przeciez wówczas cały smak marynaty znajdzie się w srodku mięsa, dziwię się ze o tym nie napisałas bo to bardzo wazne

zomo

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sebas40 09 stycznia 2011 ja robie dla siebie wyroby wiejskie i powiem że ta marynata jest dobra ale zamiast peklosoli ja stosuje zwykłą sól i jak macie możliwość taką szyneczkę pomarynować ok. 3-5 dni potem uwędzić i prosto z wędzarki do wrzącej wody wrzucić i parzyść nie gotować ok 1 godz to jest dopiero super wędlinka na kanapki ja tak ostatnio zrobiłam sobie schab był wilgotny dlatego że z wędzarki sie wrzuca do wrzątku i zamykają sie "soki" w środku polecam spróbujcie a nie pożałujecie.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 09 stycznia 2011 Musi byc pycha do chlebka, jutro wstawie do marynaty.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basista58 13 grudnia 2010 Nie wiem jak komu ale mnie mięso pieczone w rękawie nie smakuje. Jest po prostu uparowane a nie upieczone

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

duszka6 13 grudnia 2010 taaa, a peklosól to dopiero naturalny dodatek....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 13 grudnia 2010 taka szyneczka to dopiero pychota nie tak jak ze sklepu nafaszerowana chemikaliami

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń