Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka z grzybami w sosie beszamelowym

Szynka z grzybami w sosie beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 6733

wspaniałe bułgarskie danie, smaczne, szybki i niedrogie.

Składniki

  • 6 plastrów szynki o rozmiarach 10x10cm.,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1/4 kg świeżych grzybów,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • 3 - 4 ząbki czosnku,
  • sól
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w talarki cebulę smażymy w 1 łyżce masła. Mieszając drewnianą łyżką, dodajemy olej oraz pokrojone drobno grzyby. Smażymy. Dodajemy wino oraz zmiażdżone z odrobiną soli ząbki czosnku. Dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 7 - 8 minut. Plastry szynki podsmażamy z obu stron w pozostałym maśle. Tworzymy ruloniki z szynki i nadziewamy je grzybami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy do uzyskania złocistej barwy na wierzchu.

  2. Sos beszamelowy (3/4 l mleka, 3 łyżki mąki, 3-4 łyżki masła, sól i pieprz do smaku)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 29 sierpnia 2017 Ktoś tu myli zwykłą bazę do przygotowania sosów z finalnym sosem bechamel...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń