Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z cukinią

Przepis dnia 2017-08-21
Tagliatelle z cukinią

Autor: FitSweet

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 626

Dodano: 13.08.2017

Odsłon: 6185

Tajemnica tego typu dań tkwi w ich prostocie oraz dobrej jakości, świeżych składnikach. Poświęcając kilkanaście minut mamy smaczny, domowy obiad bez zbędnych udziwnień i przesady. A jestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie.

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle u mnie bazyliowe
  • 1 (ok. 300 g) młoda cukinia
  • 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
  • 1 mała młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • świeżo mielony pieprz
  • Dodatkowo: parmezan
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

    2) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśniety przez praskę
    i jeszcze chwilkę smażyć, uważając żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki.

    3) Dodać cukinię startą na grubych oczkach i chwilę smażyć, aż zmięknie.

    4) Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać parmezan i ponownie wymieszać.

    5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem.

    6) Podawać posypane startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń