Do góry

Zupy Przepis na:

Tajska zupa

Tajska zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 1147

Dodano:

Odsłon: 8015

Orientalna, pikantna zupa z krewetkami i kurczakiem oraz mleczkiem kokosowym.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do bulionu dodajemy pokrojną w paseczki marchew i suszone grzyby mun. Gotujemy. W tym czasie makaron należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut.

  2. Krewetki przelewamy wrzątkiem. Cebule, czosnek, papryczkę kroimy. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy składniki. Smażymy około 3 minut. Po czym wrzucamy do bulionu.

  3. Pierś z kurczaka należy pokroić w paseczki, przyprawić solą i ostrą papryką. Smażymy i wrzucamy do zupy.

  4. Dodajemy starty korzeń imbiru i namoczony wcześniej makaron. Do smaku dodajemy sos sojowy.

  5. Do zupy wlewamy mleko kokosowe. Wszystko doprawiamy do smaku, solą lub sosem sojowym. Następnie na talerzu posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kufelek 26 października 2010 Wypróbowałam. Ja bym dodała może mniej mleka kokosowego by nie zagłuszało reszty składników. Osobiście nastawiłam się na ostrość. Napewno nadaje się dla osób lubiących połączenie pikantnego ze słodkim.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 29 maja 2010 Lubie krewetki, kurczaka, czosnek wiec zrobe ta zupe !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń