Do góry

Dania główne Przepis na:

TAJSKI MAKARON CHOW MEIN

TAJSKI MAKARON CHOW MEIN

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 3626

Dziś przenosimy się do Tajlandii, nie będę ukrywać, że Tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Jest lekka, świeża i co najważniejsze dobrze doprawiona. Nieskromnie przyznam że udało mi się odwzorować smak, który przypomina mi niezapomnianą podróż poślubną, właśnie w tamte rejony.

Składniki

  • makaron chow mein- 250 g
  • mięso wieprzowe -łopatka- karczek- (można zamienić na wołowinę, kurczaka, lub na owoce morza)
  • papryka czerwona i żółta- po jednej sztuce
  • cebula dymka- 3 szt.
  • seler naciowy- wedle uznania, osobiście dałam pół
  • marchew- 1 średniej wielkości
  • fasolka szparagowa- 100 g
  • Sos sojowy
  • limonka- 1 szt
  • czosnek- 3 ząbki
  • imbir- ok 4 cm
  • bulion wołowy- 1 kostka
  • kolendra
  • pasta sezamowa- 2 łyżeczki (nie jest konieczna)
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo dla lubiących ostrzejsze dania 1 papryczka chilli
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. mięso oczyszczamy i kroimy w 2 cm paseczki, doprawiamy solą, następnie zalewamy 5 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżka oleju- tak zamarynowane mięso odkładamy na min 1 godzinę do lodówki
    makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
    warzywa myjemy i obieramy, marchew, papryki, czosnek i dymkę kroimy w cienkie paseczki, seler naciowy w centymetrowe słupki.
    zamarynowane mięso przesmażamy na głębokiej patelni po czym wrzucamy warzywa, gdy wszystko się podrumieni zalewamy 1 szklanką bulionu wołowego, pastą sezamową i czekamy aż się zredukuje, międzyczasie wrzucając fasolkę szparagową, drobno posiekaną skórkę z limonki,kilka listków kolendry i papryczkę chilli
    gdy woda z bulionu odparuje a mięso i warzywa są dość miękkie (należy pamiętać o tym aby nie rozgotować składników, polecam sposób na al dente) możemy wrzucać makaron, wszystko dokładnie mieszając i doprawiając do smaku solą, sokiem z limonki oraz świeżo startym imbirem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń