Do góry

Desery Przepis na:

Tarta budyniowa z rabarbarem i nektarynkami

Tarta budyniowa z rabarbarem i nektarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1912

Dodano:

Odsłon: 221

Nie wiem jak u Was, ale u mnie zaczynają dojrzewać pierwsze truskawki (które na razie podjada Zosia) i poziomki (które też kończą w jej brzuszku), ale jak się dziewczyna nacieszy, na pewno wpadną przepisy z tymi cudownymi owocami :) tak w ogóle dla mnie rajskie owoce to nie jabłka, a właśnie truskawki i poziomki ;) Tarta ma kruchy spód, przygotowany w połowie z razowej mąki, a w połowie z typu 650, przez co ma nieco więcej wartości odżywczych, ale smak nie jest tak znowu mocno zmieniony. Rabarbar po upieczeniu wydziela niesamowity smak, który idealnie komponuje się z nektarynkami oraz truskawkowym dżemem. Tak, wiem, nie było mnie strasznie długo... na szczęście mogę już wrócić. Przyczyny dokładnie opisałam na swoim blogu, gdzie odsyłam osoby zainteresowane ;)

Składniki

  • (porcja na formę 25cm)
  • Na kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej t.650
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki schłodzonego masła + do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • opcjonalnie kilka łyżek zimnej wody
  • Na masę budyniową:
  • 2 opakowania śmietankowego lub waniliowego budyniu bez cukru
  • 750ml mleka
  • cukier w ilości podanej na torebce budyniu x2 (bo 2 torebki)
  • Dodatkowo:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3-4 nektarynki
  • kilka łyżeczek dżemu truskawkowego
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta
  • opcjonalnie trochę cukru kokosowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • kasza manna do wysypania foremki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obie mąki siekamy z masłem. Dodajemy cukier, jajko i zagniatamy szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli jest za suche, dodajemy odrobinę zimnej wody.
    Ciasto odkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.

  2. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy lekko kaszą manną. Tak się teraz zastanawiam, czy powinnam to ciasto w ogóle nazywać tarta... tarta zwykle ma cieńszą warstwę nadzienia, a tutaj jest go naprawdę sporo. I też podpieka się spód... No ale w sumie jest w formie na tartę, to pozostańmy już przy tej tarcie.
    Spód i boki formy wylepiamy 2/3 schłodzonego ciasta. Smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego.

  3. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z cukrem wanilinowym. Wysypujemy na spód rabarbar i lekko równamy dłonią.

  4. Z 750ml mleka odlewamy 100-150ml i rozpuszczamy w nim 2 torebki budyniu. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na rabarbar i równamy. Na budyniu układamy pokrojone nektarynki, lekko wciskając je w budyń.

  5. Resztę ciasta wałkujemy, kroimy w paski i układamy kratkę. Jeśli chcemy, posypujemy odrobiną cukru kokosowego. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.
    Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.








    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń