Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 217

kolejna tarta, tym razem z cebulą i ....

Składniki

  • mąka pszenna 25 dag
  • sól szczypta
  • czarny pieprz mielony
  • masło 18 dag
  • jajka 4 szt
  • cebula 1 kg
  • margaryna 5 dag
  • mleko 3/4 szkl
  • śmietana kremówka 20 dag
  • gałka muszkatołowa mielona
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić na połówki, a następnie w cienkie plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min w 200stC

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń