Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta cukiniowa z sardelami

Tarta cukiniowa z sardelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48233

Dodano:

Odsłon: 595

Pyszna, prosta do wykonania tarta na cieście francuskimi, z sardelami, które nadają potrawie wyrazistości. Polecam!

Składniki

  • ciasto francuskie 1 op
  • pasta z bakłażana 2 łyżki
  • cukinia 1 szt
  • sól, pieprz czarny mielony
  • filety anchois wędzone (sardele) 6 szt
  • cebula 1 szt (duża)
  • surowe żółtko 1 szt
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • musztarda (krem z gorczycy) 1 łyżka
  • tarty parmezan 40 g
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować formę do tarty, wyłożyć ją ciastem francuskim. Na cieście rozsmarować pastę z bakłażana. Następnie ułożyć plastry, obranej wcześniej, cukinii. Całość posolić, posypać czarnym, mielonym pieprzem.
    Kolejny krok to ułożenie, na plastrach cukinii, filetów z anchois oraz cebuli pokrojonej w piórka.
    Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika, na 25 minut.

    W czasie pieczenia tarty, przygotowujemy sos: Śmietanę ucieramy z żółtkiem, następnie dodajemy musztardę. Całość mieszamy.

  2. Po 25 minutach pieczenia nasza tarte wyciągamy z piekarnika, zalewamy sosem śmietanowo- jajecznym, posypujemy tartym parmezanem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 25 minut.

  3. Smacznego.

  4. Uwaga: Użyłam gotowej pasty z bakłażana, ale można ją zastąpić świeżym bakłażanem. Wówczas bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, posypujemy suszonym oregano, podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek. Gdy bakłażan będzie miękki, studzimy go, następnie wykładamy na ciasto francuskie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń