Do góry

Desery Przepis na:

Tarta cytrynowa z borówkami

Tarta cytrynowa z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4432

Dodano:

Odsłon: 2393

Cienki kruchy spód, lekki i orzeźwiający cytrynowy krem i dużo borówek :) Koniecznie trzeba spróbować :)

Składniki

  • Spód: 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • Krem: 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo: 500 g borówek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód: Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach i studzimy.

  2. Krem: Śmietankę, serek mascarpone i cukier miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Na koniec dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny i krótko miksujemy z kremem. Gotowy krem wykładamy na ostudzony kruchy spód. Na kremie rozsypujemy borówki i posypujemy skórką z cytryny. Chłodzimy w lodówce ok godziny. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń