Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta jaglana

Tarta jaglana

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6575

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Tarta jaglana"

Składniki

  • 15 dag kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 30 dag mrożonych śliwek
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki stopionego masła
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko wlej do rondelka, zagotuj z połową cukru oraz łyżką masła. Wsyp kaszę jaglaną. Mieszając, gotuj, aż się całkowicie rozklei.

  2. Śliwki rozmroź, drobniutko posiekaj lub zmiel. Wsyp do nich resztę cukru, cukier waniliowy oraz ostudzoną kaszę. Wymieszaj.

  3. Formę do tart posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż przygotowaną masę, polej stopionym masłem i zapiecz na złoty kolor w piekarniku (około 30 min w temp. 180°C ).

  4. Tartę podaj na gorąco lub na zimno, z kleksem bitej śmietany, obłożoną owocami. Zamiast śliwek można użyć startych jabłek o winnym smaku, obficie posypanych cynamonem.

  5. Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa

  6. Porcje 8. 50 min. Cena 0,90 zł. Kalorie 132 kcal.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń