Do góry

Desery Przepis na:

Tarta kakaowo- cytrynowa z borówkami

Tarta kakaowo- cytrynowa z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 337

Pyszna, lekka, wyborna tarta ze smacznym kakaowo- cytrynowym kremem i sezonowymi borówkami amerykańskimi na wierzchu, które są dobre na nasz wzrok, ponieważ zawierają luteinę. Idealny deser do kawy, orzeźwiający na upalne dni i idealny na jakąś uroczystość!:)

Składniki

  • *Ciasto+ ciastko dekoracyjne:
  • 350 g mąki pszennej typu 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru białego kryształu
  • *Krem kakaowo- cytrynowy:
  • 3 jajka
  • 2,75 łyżeczki żeklatyny
  • 80 ml wody zimnej
  • 2,5 łyżki wody ciepłej
  • 5,5 łyżki cukru białego kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 0,5 cytryny
  • *Do dekoracji:
  • 360 g borówek na ozdobienie tarty+ kilknaście na ozdobienie ciasteczka dekoracyjnego
  • 2-3 łyżki rozpuszczonej galaretki cytrynowej do zachowania sztywnej konsystencji na ciasteczku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto+ciastko dekoracyjne:

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Masło pokroić na mniejsze kostki, dodać do proszku i mąki i lekko zagnieść. Zrobić lekki dołek, do którego wbić jajka, wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć papierem do pieczenia lub śniadaniowym i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części (1/8 na ciastko dekoracyjne, reszta na spód).Na początku większą część ciasta oprószyć lekko mąką łącznie z blatem, rozwałkować na grubość ok.4 mm, wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko masłem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 13-15 minut. Gdy ciasto jest upieczone wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
    Drugą część ciasta uformować np. w serce ( tak jak jest na zdjęciu tytułowym) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez ok. 13 minut. Upieczone ciastko wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

  2. Krem kakaowo- cytrynowy:

    Przed zrobieniem kremu do miseczki dodać żelatynę, zalać zimną wodą, rozpuścić ją mieszając łyżeczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wlać do niej ciepłą wodę, jeszcze raz rozmieszać, by nie pojawiły się gródki i odstawić na bok. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Jak są ubite dodać do nich cukier, powoli miksować dalej, wlać żelatynę, żółtka, sok z połowy cytryny, wsypać cukier waniliowy i kakao, a następnie wymieszać mikserem. Przygotowany krem włożyć na 15 minut do lodówki, a później wyłożyć na wystudzone ciasto. Gdy krem jest już równomiernie rozłożony ciasto przed dekoracją dać po raz kolejny do lodówki, by krem całkowicie stężał na ok. 75 minut.

  3. Dekoracja tarty i ciasteczka:

    Niewielką ilość galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić i pozostawić, by lekko stężała. Na ciasteczku poukładać kilkanaście borówek i nanieść na nie łyżką wystudzoną galaretkę. Ciasteczko położyć na talerz i poczekać kilka minut, aż stężeje na nim galaretka.
    Pozostałą ilość borówek umyć. Jak wszystkie elementy dekoracji są gotowe, to przystąpić do dekorowania.

    Ps: Na ostatnim zdjęciu zamieściłam propozycję dekoracji tarty.

    Smacznego :) !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń