Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta marcepanowa"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 298
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 473
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 298
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 97
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 473
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i 4 łyżki cukru. Dolej 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na godzinę.
W tym czasie masę marcepanową utrzyj z żółtkiem i 7 łyżkami cukru. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód wylep 1/3 masy marcepanowej.
Kruche ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na marcepanie. Resztę masy marcepanowej przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki wokół brzegu placka. Piecz 30 minut w temp. 175°C.
Śliwki rozetnij, usuń pestki, potnij na cząstki. Kisiel wymieszaj z 6 łyżkami soku. Pozostały sok zagotuj ze śliwkami i resztą cukru.
Wlej rozrobiony kisiel, gotuj do zgęstnienia. Wyłóż na upieczony spód tarty.Źródło: Naj