Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta marcepanowa

Tarta marcepanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Tarta marcepanowa"

Składniki

  • 60 dag śliwek (najlepiej węgierek)
  • 40 dag masy marcepanowej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • 14 łyżek cukru
  • żółtko
  • 200 ml soku jabłkowego
  • opakowanie kisielu wiśniowego lub malinowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i 4 łyżki cukru. Dolej 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na godzinę.

  2. W tym czasie masę marcepanową utrzyj z żółtkiem i 7 łyżkami cukru. Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód wylep 1/3 masy marcepanowej.

  3. Kruche ciasto cienko rozwałkuj. Placek ułóż na marcepanie. Resztę masy marcepanowej przełóż do szprycy i wyciśnij rozetki wokół brzegu placka. Piecz 30 minut w temp. 175°C.

  4. Śliwki rozetnij, usuń pestki, potnij na cząstki. Kisiel wymieszaj z 6 łyżkami soku. Pozostały sok zagotuj ze śliwkami i resztą cukru.

  5. Wlej rozrobiony kisiel, gotuj do zgęstnienia. Wyłóż na upieczony spód tarty.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń