Do góry

Desery Przepis na:

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Tarta sernikowa jagodowo-malinowa z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4301

Dodano:

Odsłon: 175

Kruche ciasto z jagodową galaretką, a na niej pieczony sernik z kruszonką i świeżymi malinami. Pycha :)

Składniki

  • Spód: 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki wody
  • Galaretka: 1 szklanka jagód
  • 1 galaretka jagodowa
  • Kruszonka: 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • Sernik: 500 g sera sernikowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Do dekoracji: maliny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spód: Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia i z bokami posmarowanymi masłem i obsypanymi bułka tartą, a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach i studzimy.

  2. Galaretka: Jagody blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku i mieszamy z jagodami. Tężejącą galaretkę wylewamy na całkowicie zimny kruchy spód i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

  3. Kruszonka: składniki kruszonki zagniatamy tak jak ciasto kruche, kruszymy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia, jakieś 15 minut i studzimy.

  4. Sernik: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą dokładnie i przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy najpierw 15 minut w 180 stopniach a potem obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Upieczony sernik studzimy a całkowicie zimny układamy na środku jagodowej galaretki. Sernik posypujemy kruszonką i dekorujemy na około oraz z wierzchu malinami. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń