Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta szpinakowa z pomidorami"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 408
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11457
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 71
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 408
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11457
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 71
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone rozwałkuj na 2 placki. Każdym wylep nasmarowane tłuszczem i obsypaną bułką tartą dwie formy żaroodporne. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180°C i chwilę podpiecz.
Na roztopionym maśle zeszklij posiekany czosnek z cebulą. Po chwili dodaj rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przypraw go solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej startej na tarce o najmniejszych oczkach. Smaż kilka minut.
Gotową masę szpinakową wyłóż na podpieczone tarty. Wokół ich brzegów ułóż plastry pomidorów. Po środku umieść pokrojoną w kostkę fetę.
Jajka zmiksowane ze śmietanką dopraw solą i pieprzem. Zalej nimi farsz.
Tak przygotowane tarty wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.Źródło: Kurier TV