Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z białą czekoladą i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 330

Dodano:

Odsłon: 6919

Pyszna i delikatna tarta z malinami, wspomnienie lata:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i ewentualnie odrobinę zimnej wody, szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować, albo po prostu wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć. Są do tego specjalne kuleczki, ale ja używam ciecierzycy albo jabłka poprzekrawanego na ćwiartki. Podpiec 15 minut w 180 stopniach, zdjąć papier i obciążenie i podpiekać jeszcze ok. 12 minut

  2. Podpieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, w tym czasie przygotować krem: Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia czekolady, ale nie zagotować. mieszanka musi mieć jednolitą konsystencję. Gdy przestygnie, dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.

  3. Na spodzie podpieczonej tarty wyłożyć maliny, zalać śmietankową miksturą i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - aż masa stężeje. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

PudlaS 03 listopada 2013 Świetny przepis. Ciasto wychodzi kruche, ma fajny maślany aromat. Nadzienie bardzo smaczne, pudding z białej czekolady świetnie skontrastowany kwaskowatymi malinami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

PauulinkaaK 15 lipca 2013 na jak dużą formę podany jest przepis ? ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 23 listopada 2012 Wygląda bardzo apetycznie:)piękna fotka:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń