Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z bobem, fetą i cukinią

Tarta z bobem, fetą i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 9966

Dodano:

Odsłon: 866

smaczny sposób na wykorzystanie bobu :-)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna 22 dag
  • sól, zioła prowansalskie, bazylia
  • masło 14 dag
  • żółtko 1
  • woda zimna 2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • bób 60 dag
  • cukinia 1 mała lub 1/2 dużej
  • cebula 1
  • kiełbasa (u mnie zwyczajna) 1 duża laska
  • jajko 3 duże
  • jogurt naturalny 18 dag
  • mleko 4 łyżki
  • ser feta 1/2 opakowania
  • pieprz, koperek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść, ciasto zawinąć w folie i schłodzic w lodówce ok. 30 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty wysmarowaną tłuszczem. Gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25 min. w temp. 190 stopni.
    Bób ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (1 płaska łyżeczka), obrać ze skórki, wyłożyć na lekko przestudzony spód.
    Cebulę pokroić w kostke i przesmażyć, kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć, cukinie pokroić w plasterki i również delikatnie przesmażyć.
    Jajka roztrzepać i połączyć z jogurtem oraz mlekiem, przyprawić pieprzem i koperkiem.
    Na bób wyłożyć cebulę, kiełbasę, pokrojony w kostkę ser feta, cukinię i zalać masą jajeczno-jogurtową. Piec w temp. 200 stopni ok. 25-30 min. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń