Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie

Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 891

Dodano:

Odsłon: 82

Tarta bez mąki, jajek i ani grama cukru. Same wartościowe i zdrowe składniki składające się na bardzo pyszny spód.

Składniki

  • spód: 200 g daktyli bez pestek (namoczonych min. 3 godz)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 160 płatków jaglanych/owsianych
  • 50 g nasion słonecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • masa: 2 budynie waniliowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 750 ml mleka
  • 400 g truskawek (na zdjęcie mniej)
  • gorzka czekolada
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. Ma być gęsta masa do lepienia. Wylepiamy nią spód tarty i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

  2. Do gotującego się mleka wsypujemy budynie i gdy lekko masa zgęstnieje, dosypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.

  3. Lekko ostygniętą masę budyniową układamy na stężały spód, wciskamy truskawki i posypujemy starą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń