Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z domowym budyniem i poziomkami

Tarta z domowym budyniem i poziomkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 222

Dodano:

Odsłon: 3877

Warto wybrać się po poziomki do lasu, są bez porównania bardziej aromatyczne i intensywne niż sklepowe. Sto lat temu z pewnością nie były towarem deficytowym, o czym świadczą liczne przepisy na ciasta, soki, zupy, musy i likiery poziomkowe, do zrobienia których potrzeba nawet kilka litrów tych drobnych owoców.

Składniki

  • na kruche ciasto:
  • 125 g masła
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • na krem budyniowy (lub zrobić budyń z torebki):
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 600 ml mleka
  • laska wanilii
  • poziomki
  • bita śmietana do podania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobić kruche ciasto – do mąki zmieszanej z cukrem dodać drobno pokrojone masło i łyżkę wody. Zagnieść, aby ciasto było jednolite. Rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek lub jedną dużą formę do tarty. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piec do zrumienienia (15-20 min).

    Zrobić krem budyniowy – 400 m mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do pozostałego mleka dodać mąkę i żółtka, zmiksować. Gdy mleko się zagotuje, dodać pozostałą masę mleczno-jajeczną, ciągle mieszając, ponieważ budyń szybko zgęstnieje. Zostawić do ostygnięcia.

    Na podpieczony spód wyłożyć budyń, posypać poziomkami. Podawać z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń