Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1495

Dodano:

Odsłon: 38882

Tarta idealna na spokojne popołudnie

Składniki

  • jakjo 1 szt
  • masło 100 g
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka przenna tortowa 150 g
  • mąka przenna typu 1850 100 g
  • sól szczypta
  • sukier puder 1 i 1/2 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • jabłka ligol 5 szt
  • cynamom mielony 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszamy dwa rodzaje mąki, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, szczyptę soli, pół szklanki cukru i całe jajko. Wszystko mieszamy razem krótko aż składniki się połączą. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki który się nie przyklei do ścianek wysypujemy. Ciasto rozwałkowujemy do okręgu trochę większego niż średnica formy. Warto zrobić to umieszczając ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie przyklei się do blatu ani wałka). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy a nadmiar ciasta wystający ponad brzegi odcinamy. Formę umieszczamy w lodówce i zabieramy się za farsz.

  2. Trzy jabłka obieramy i tniemy w cienkie plasterki. przekładamy na patelnię lub do garnka, dodajemy łyżkę masła i pół szklanki cukru. Gdy jabłka zaczynają mięknąć dodajemy trochę wody i cynamon. Drewnianą łyżką rozgniatamy co większe kawałki. Gdy jabłka trochę przestygną przekładamy je do formy z ciastem.

  3. Pozostałe dwa jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda. Ćwiartki dzielimy na trzy równe części. Kawałki jabłek układamy od zewnątrz formy a potem zagospodarowujemy środek :)

  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy tartę przez około godzinę aż jabłka zmiękną i się trochę zarumienią

  5. W małym garnku mieszamy pół szklanki wody z połową szklanki cukru i zagotowujemy. Gdy część wody odparuje a syrop zacznie gęstnieć bierzemy pędzel i smarujemy nim jabłka na tarcie

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń