Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z jabłkami i kruszonką

Tarta z jabłkami i kruszonką

Autor: FitSweet

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 837

Dodano: 12.05.2017

Odsłon: 12222

Trochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło z kulką waniliowych lodów.

Składniki

  • Spód:
  • 1,5 szklanki (220 g) mąki
  • 3/4 kostki (150 g) zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (30 g) cukru z wanilią
  • 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
  • szczypta soli
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka (160 g) mąki
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
  • Jabłka:
  • 5 średnich jabłek Szara Reneta
  • 2 łyżki cukru
  • mielony kardamon
  • 2 łyżki soku z cytryny
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść
    (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką).

    2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

    3) Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą kardamonu do smaku.

    4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.

    5) Schłodzone ciasto na spód rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.

    6) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto.

    7) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.

    8) Piec 12 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    9) Usunąć obciążenie, na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka i wyrównać łyżką.

    10) Wszystko posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne 30 min, do czasu, aż kruszonka się zarumieni.

    11) Po upieczeniu ciasto od razu obficie oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń