Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z kalafiorem

Tarta z kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9857

Dodano:

Odsłon: 3015

Kalafior w innym wydaniu niż tradycyjnie ugotowany i podany z bułką tartą. Chrupiące ciasto i kalafior zapiekany w masie jajecznej pod stopionym serem.

Składniki

  • Spód z ciasta kruchego:
  • mąka 22,5 dag
  • masło 12 dag
  • jajko 2
  • sól szczypta
  • Kalafior 1 średni
  • Masa jajeczna:
  • jajko 5
  • mleko 1/3 szkl.
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • ser żółty 10 dag
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: zimne masło i jajko dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Formę (u mnie śr. 27cm) wysmarować masłem i wykleić spód i boki ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (do zrumienienia). Lekko przestudzić.

  2. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, aby pozostał lekko twardy. Delikatnie przestudzone różyczki ułożyć na spodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem i dobrze doprawić (żeby tarta nie była mdła). Wylać na kalafior, posypać natką pietruszki i zapiekać, aż masa jajeczna się zetnie (ok. 20 - 25 minut).

  3. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać tartę.

  4. Zapiekać ok. 2-3 do rozpuszczenia sera. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń