Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kremem adwokatowym"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
50 min • Porcja 359 kcal • Koszt porcji 7 zł • Przepis na 8 porcji.
Łączę ze sobą mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaję żółtko i zimną wodę. Zagniatam kruche ciasto, a potem je rozwałkowuję.
Formę do tarty smaruję masłem i przenoszę na nią ciasto. Wylepiam dokładnie brzegi formy. Potem nakłuwam ciasto widelcem i wkładam do lodówki na 30 minut.
Rozgrzewam piekarnik do 180°C i wstawiam formę z ciastem. Piekę tartę około 15-20 minut. Odstawiam. Gdy ostygnie, wyjmuję ją z formy.
Budyń gotuję wg przepisu na opakowaniu, z mlekiem i cukrem. Zimny miksuję z masłem i adwokatem.
Wykładam krem na ciasto, dobrze rozsmarowuję. Na wierzchu układam umyte i osuszone truskawki, pokrojone w plastry, ew. ozdabiam miętą.
Przepis jest prosty i tani, a ciasto lubiane przez domowników. Teresa Kropidłowska z ŁągaŹródło: Kobieta i życie