Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z kremem śmietanowym"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
<strong>:</strong>
Śliwki umyj, osusz, przekrój i wyjmij pestki. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj jajka, proszek budyniowy, cukier puder oraz kilka kropli aromatu śmietankowego. Zmiksuj na gładką masę.
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w małe kawałki zimne masło lub margarynę oraz żółtka i szybko zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy do tarty (o średnicy 26 cm). Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 10 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz 5 minut.
Wyjmij, lekko przestudź. Na ciasto wylej masę śmietanową, na wierzchu ułóż śliwki w kształt rozety. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie a wierzch ciasta zrumieni. Podawaj na ciepło lub zimno.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 340 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie