Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z musem czekoladowym z gruszkami

Tarta z musem czekoladowym z gruszkami

Autor: Helcia86

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 516

Dodano: 07.01.2013

Odsłon: 2222

Czekoladowe co nieco na zimne dni.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • mąka, 30 dag
  • cukier, 2 łyżki
  • masło lub margaryna, 10 dag
  • żółtko, 2
  • MUS CZEKOLADOWY:
  • gorzka czekolada, 20 dag
  • Śmietana kremówka, 500 ml
  • masło, 1/2 kostka
  • DODATKOWO:
  • Gruszki, 3-4 szt
  • dżem morelowy lub brzoskwiniowy
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść kruche ciasto, schłodzić ok 30 min w lodówce. Po tym czasie upiec na złoty kolor ( ok. 20 min w 200 st.)

  2. czekoladę rozpuścić w garnuszku z dodatkiem 1/2 kostki masła i 200 ml kremówki- schłodzić ( można dodać 1 łyżkę cukru pudru). Resztę śmietanki ubić na sztywno i częściami dodawać wystudzona masę czekoladową.

  3. Gruszki obrać i przekroić na ćwiartki, wyłożyć na rozgrzana patelnię i obsypać cukrem, kiedy cukier się rozpuści gruszki pozostawić jeszcze "na ogniu" ok 10 min.

  4. Upieczone ciasto wraz z bokami posmarować dżemem następnie ułożyć gruszki zalać musem czekoladowym. Można udekorować kawałeczkami gruszki i uprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić ok 3 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń