Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Przepis dnia 2011-11-06
Tarta z pomidorami i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 255

Dodano:

Odsłon: 34286

Przepis ten znalazłam na jednym z najlepszych polskich blogów kulinarnych u Komarki. Ja użyłam innego typu mozzarelli, takiej jak do pizzy, a nie kulek, bo akurat taką miałam na stanie, dołożyłam jeszcze cukinię, bo zostało mi pół z innej potrawy. Zdecydowałam się na otrębowy spód, żeby trochę przyoszczędzić na węglowodanach, skoro i tak tona mozzarelli tu jest. Tarta jest pyszna, karmelizowana cebula idealnie się tutaj komponuje z pozostałymi składnikami. No, ale jak już wspomniałam, ze względu na ilość sera, jeden kawałek w zupełności wystarczy, choć nie powiem, kusi oj kusi tarta teraz, stojąc na stole:)

Składniki

  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 2 łyżki odtłuszczonego serka homo
  • 3 żółtka
  • 3 białka ubite na pianę,
  • sól, pieprz
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • opcjonalnie pół cukinii pokrojonej w plastry
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obydwa rodzaje otrąb wymieszać , z serkiem homo i żółtkami.(. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać sól i pieprz. Na końcu dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Masę otrębową wylać na formę do tarty i wygładzić łyżką. Piec 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.

  2. Pomidory przekroić na pół, ułożyć w niskim naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry, posolić, skropić oliwą i zapiekać w piekarniku przez 10 min. W tym czasie rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć cebulę, aż będzie miękka, dodać cukier i smażyć, aż się zacznie się karmelizować.

  3. Na upieczonym spodzie ułożyć karmelizowaną cebulę i na przemian pomidory, mozzarellę i cukinię. Włożyć do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń