Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z porami

Tarta z porami

Autor:

Przepisów i artykułów: 797 Ocena: 15529

Dodano:

Odsłon: 1594

Danie z kuchni francuskiej. PS. można mniej zapiekać. Ja jestem zwolennikiem dań" przyjaranych" :)

Składniki

  • 1 opakowanie mrozonego ciasta francuskiego
  • Nadzienie : 4 pory
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki śmietanki 36 %
  • 150 g camemberta
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • pieprz kajeński
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto wyłożyłem na formę na tartę, odciąłem wystające brzegi. Białe i jasnozielone części porów, pokroiłem w talarki. Usmażyłem na maśle, aż zmiękły ( ok. 15 minut ). Doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem.
    Zagotowałem śmietanę, dodałem pokrojony ser camembert. Mieszałem, aż ser się roztopił.
    Przestudziłem, dodałem jajko, przyprawiłem pieprzem kajeńskim i gałką.
    Ciasto posypałem parmezanem, rozłożyłem na nim pory, polałem sosem serowym. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń