Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z szynką i szparagami

Tarta z szynką i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Tarta z szynką i szparagami"

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 10 dag szynki
  • 2 pomidory
  • 200 ml śmietany
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z mąki, masła, żółtek, wody i szczypty soli. Wstawić na godzinę do lodówki.

  2. Szparagi umyć, obrać, odciąć twarde końcówki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 10 minut. Szynkę pokroić w cienkie plastry, pomidory w ósemki.

  3. Wyłożyć ciastem formę do tart, piec 15 minut w 200°C. Rozłożyć na cieście szparagi i szynkę. Śmietanę roztrzepać z jajami, wymieszać z natką. Zalać tartę, na wierzchu ułożyć pomidory, posypać tartym serem. Piec 30 minut w temp. 200°C.

  4. ok. 105 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń