Do góry

Desery Przepis na:

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2070 Ocena: 46323

Dodano:

Odsłon: 6565

No i w końcu nadszedł czas na węgierki. U nas już dojrzałe więc...tarta się stała :P

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 120 g masła
  • 2 łyżki śmietany30 %
  • 2 żółtka jajek
  • Farsz:
  • 1 kg śliwek (węgierki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem.

    Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty.

    Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń